Vleermuisbunker op rozenkwekerij de Bierkreek, soms moet je ‘even’ geduld hebben!

De ingang van onze vleermuisbunker

Ergens rondom 2002 hebben wij een vleermuisbunker aangelegd. Natuurlijk gebruik je daarbij de adviezen van deskundigen, maar vooral ook de materialen die voorhanden waren. Subsidie? Daar hadden we toen nog niet van gehoord, hoewel het waterschap zo vriendelijk was om enkele afgedankte duikerelementen te schenken. Dat waren weliswaar drie verschillende maten. Om niet al te diep te hoeven graven, werd besloten om de vrijkomende aarde bovenop de bunker aan te brengen en zo werd ‘Stevens Speelberg’ gecreëerd. Ook om de spelende kinderen op de Bierkreek te laten zien wat voor spannends er onder de grond zit. In de speelberg zitten namelijk 3 grote duikerelementen verwerkt. De onderkant van de bunker werd ongeveer gelijk gelegd met de restanten van een gracht uit de Spaanse tijd, zodat er ook in de zomer een laagje water in staat. Een handige Harry metselde er een deur in. In de bunker zelf werden zoveel mogelijk gaten, kieren en ruwe plekken gemaakt waar verschillende typen vleermuizen een plekje zouden kunnen vinden.

De verschillende maten duikers geven genoeg ruimte voor verschillende soorten.

En dan is het maar afwachten. In de beginperiode namen we af en toe zelf een kijkje: liefst in de winter, want vleermuisbunkers zijn met uitstek winterverblijfplaatsen. Als we dan vlinders vonden, was dat een goed teken. Op de plekken waar vleermuizen overwinteren, worden vaak vlinders gevonden. We waren al heel blij met overwinterende kleine watersalamander, gewone pad en bruine kikker, alsook verschillende insecten. Want, laten we eerlijk zijn, het heet dan wel vleermuisbunker, maar je doet het nooit voor vleermuizen alleen. De jaren verstreken. De experts van Landschapsbeheer Zeeland namen onze bunker op in hun route waarbij ze in de wintertijd alle (potentiële) vleermuisverblijfplaatsen aandeden, om ze tellen. Al die jaren… bijna 20 jaar lang: niets. Vrijwel iedereen was enthousiast over de bunker: niet perfect, maar ze hadden slechtere gezien die vol hingen met vleermuizen. Deze had toch écht wel potentie.

De onderzoekers aan het werk

Vorige week was het dan eindelijk zover: de nuchtere constatering van de expert van Landschapsbeheer Zeeland: ‘twee baardvleermuizen’. En, typisch voor baardvleermuizen blijkbaar: gewoon ingeklemd in de kieren tussen de twee elementen, niet eens ver weg, diep weggestopt in de gecreëerde spleten of oneffenheden. Dit smaakt naar meer! gewoon geduld hebben dus….

Vleermuisbunker rozenkwekerij de Bierkreek succesvol!
Één van de twee baardvleermuizen tussen twee duikerelementen in.
Tagged

1 thought on “Vleermuisbunker op rozenkwekerij de Bierkreek, soms moet je ‘even’ geduld hebben!

  1. Geweldig dat er nu “bewoners” zijn!
    Het worden er in de toekomst vast meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *