BEE friendly?

Voor ons, als gecertificeerde biologische kwekerij, is het soms om moedeloos van te worden. De hele wereld lijkt keer op keer te vergeten dat vrijwel alle bloemen en planten die worden aangeboden verre van “bee friendly” zijn. Geen Europees biologisch keurmerk (het ‘groene of zwarte blaadje’) te zien? Heel eenvoudig: dan heeft u GEEN garantie dat de planten of bloemen die u in uw hand houdt, schoon zijn. En toch staat er een bijtje op, of heten ze “bee friendly”. Hoe kan dat? Wordt u om de (biologische) tuin geleid?  

Wij kweken (gecertificeerd) biologisch, dus al onze rozen zijn bijen- en insectenvriendelijk!

Wat betekent ons filter “bijen- en insectenvriendelijk” in onze webwinkel dan? Wij hebben hiervoor de rozen geselecteerd die herkenbare meeldraden met stuifmeel dragen of die nectar produceren. Aangevuld met waarnemingen van onszelf of anderen wanneer de bloemen bezocht worden. Heel eerlijk, niet meer dan dat. Wat al die verschillende soorten bijen, hommels, zweefvliegen, wespen, sluipwespen precies komen halen, daar is voor rozen (en andere gecultiveerde planten) heel weinig over bekend.

Feit is, dat onze rozen niet zijn behandeld met welk bestrijdingsmiddel dan ook, en rustig zijn opgegroeid op schone bodem. Juist het netwerk van complexe systemen van de microfauna en schimmels dat je niet kunt zien, is daardoor ook aanwezig op de rozen! Dat is eigenlijk veel waardevoller. Hmm, misschien moeten wij al onze rozen onder dit filterknopje zetten?

Lees meer over dit onderwerp:

https://kro-ncrv.nl/bij-onvriendelijke-chemische-bestrijdingsmiddelen-op-bij-vriendelijke-planten

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/nog-steeds-gevaarlijke-pesticiden-op-planten-in-tuincentra/

https://www.leefmilieu.nl/sites/www.leefmilieu.nl/files/imported/pdf_s/2014-04_Greenpeace_Gifplanten%20in%20het%20tuincentrum%20-%20Over%20bloemetjes%20en%20bijtjes.pdf

https://www.ad.nl/binnenland/planten-tuincentra-bevatten-bijen-en-landbouwgif~a749153f/

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *