code roos – deel I

Code roos – deel I

Moet ik mijn rozen beschermen tegen vorst?

De rozen in uw tuin kunnen normaal gesproken prima tegen strenge vorst. De rozen die u in Nederland en België koopt, zijn prima bestand tegen -15 °C tot – 20 °C vorst. Geen reden tot paniek, maar er zijn een aantal situaties of omstandigheden wanneer u in actie moet komen.

Bevriezen gebeurt niet snel: vriesdrogen wel!

Het is niet zozeer de koude zelf, maar de droge koude wind (uit het Oosten) waarop u alert moet zijn. Wanneer de wind gedurende enkele dagen (of weken) in combinatie met vorst aan blijft houden, kunnen rozen (alle buitenplanten!) worden gevriesdroogd. Zeker in het voorjaar wanneer de sapstroom al op gang is gekomen, zijn de planten het meest kwetsbaar. U herkent dit wanneer de planten blaadjes krijgen. Bij meerdere dagen met aanhoudende koude wind (met gevoelstemperatuur vanaf -10 °C of kouder),  raden wij aan uw rozen beschutting te geven door ze af te dekken.

Nieuw geplante rozen

Nieuw geplante rozen hebben over het algemeen nog geen (diepe) wortels gemaakt en kunnen daardoor extra kwetsbaar zijn. De plantvoet afdekken met compost, tuinaarde of oude stalmest beschermt voldoende. Ook afdekken met dennentakken werkt goed. Vergeet dan niet in het voorjaar wanneer de vorstperiode voorbij is, deze bedekking weer weg te halen en te bemesten.

‘Oude’ rozenstruiken

Oude rozenstruiken kunnen doorgaans tegen een stootje. Net zoals bij nieuw geplante rozen is afdekken compost, tuinaarde, oude stalmest of dennentakken een prima oplossing. Het is niet erg wanneer de bovengrondse takken een gedeelte invriezen. U herkent bevroren takken in het voorjaar aan het feit dat ze zwart zijn geworden. In het voorjaar verwijdert u de bedekking en knipt u het dode hout terug tot op het levende, groene hout. En vergeet niet meteen te bemesten. Om die reden is het dus belangrijk om uw tuin niet netjes ‘winterklaar’ te maken en rozen voor de winter te snoeien, want dan neemt u de natuurlijke bescherming tegen vorst weg!

Klimrozen

Klimrozen zijn normaalgesproken prima bestand tegen vorst. De voet afdekken met compost, tuinaarde, oude stalmest of dennentakken is nooit verkeerd. Mochten de omstandigheden zo extreem zijn dat de takken wel bevriezen, dan is de basis van de plant beschermd. In het voorjaar de bedekking verwijderen, alle bevroren en beschadigde takken terugknippen en niet vergeten te bemesten.

Stamrozen

Stamrozen zijn over het algemeen gevoeliger voor vorst omdat de oculatieplaats niet onder de grond zit, maar hoog op de stam onder de pruik. Het is dus vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de entplaats goed wordt beschermd. Dit kan met een plastic zak of groot stuk plastic dat u onder de pruik vastknoopt. Het inpakken met stro en dennentakken heeft alleen zin als de temperatuur richting de -20 °C gaat.
Het moment dat de temperatuur weer richting de 0 graden gaat, kunt u de zak gerust weer weg halen. Ook hier geldt: bevriezen gebeurt niet zo snel. Vriesdrogen helaas wel.
De stam hoeft u alleen bij zeer strenge vorst te beschermen, of als u hele jonge stammen heeft: pas geplante, nog groene jonge stammen. In dat geval wil het wel nog wel eens helpen om de stam in te pakken met die foam isolatie buizen die ook wel gebruikt worden om waterleidingen te beschermen.

Rozen in pot

Anders dan bij rozen in de tuin, kan de vorst bij rozen in pot rondom bij de wortels komen. In combinatie met koude wind, maakt ze extra kwetsbaar. Meestal is de pot afdekken met een flink pak bladeren, stro of dennetakken, en beschut wegzetten (uit de wind) voldoende. Als u ruimte heeft, kunt u de pot ook tijdelijk binnenzetten in de kelder. Helemaal vorstvrij hoeft niet persé.

Vorstgevoelige soorten

Sommige soorten zijn wat vorstgevoeliger. Heeft u bijvoorbeeld Rosa mutabilis staan, of Banksiae rozen, dan raden wij u aan ze beschutting te geven tegen de gure oostenwind. Een paar oude dekens over heen, of en flik stuk zeil is vaak al genoeg.