eigen wortel? of geoculeerd?

De rozen van ons eigen veld en die afkomstig zijn van Rosenschule Ruf, zijn allemaal geoculeerd op een sterke onderstam van een wilde roos. Niet zo maar eentje: wij gebruiken nog steeds Rosa canina ‘Schmidt’s Ideal’ omdat die beter is dan de Rosa corymbifera ‘Laxa’ die in de meeste rozenkwekerijen gebruikt worden. Wij doen dat overigens nog alleen bij rozen die geoculeerd moeten worden, omdat ze op eigen wortel niet goed groeien. 

Rozen die goed op eigen wortel groeien worden gestekt. Dat proces vindt plaats bij onze collega van biologische kwekerij Dependens in Bennekom. De rozen gaan eerst 6 weken in een plugje, totdat ze geworteld zijn. Daarna worden ze overgepot in een zogenaamde P9 pot (kleine pot waar de meeste vaste planten in verkocht worden) en worden ze verschillende keren kort gesnoeid. 

Als dit kleine rozenplantje voldoende vertakt en geworteld is, worden ze overgepot in onze eigen rozenaarde in onze eigen potten, met de inmiddels bekende kleuren: blauw, bordeaux, groen, oranje en roze. Helemaal volgroeid komen ze weer terug op de Bierkreek en worden ze samengevoegd met de geoculeerde rozen, die inmiddels ook in dezelfde potten opgepot zijn.

rozen stekken
biologische rozenstekken bij Kwekerij Dependens

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *