Rozenkwekerij de Bierkreek ontwerpt rosarium voor het Vredespaleis in Den Haag

Wat een verrassing, meer dan een jaar geleden. Ontvingen wij ineens een mail van de tuindienst van het Vredespaleis in Den Haag. Of wij ook iets voor hen konden betekenen met de aanleg van een nieuwe rozentuin.

Ontwerp

Al gauw bleek het maken van het ‘ontwerp’ niet zo spannend: dat bestond namelijk al; de kleur en locatie lag al vast. De vraag was vooral gericht op de aanleg met nieuwe, sterke gezonde soorten, liefst biologisch geteeld. Na een aantal bezoeken en adviezen, kregen wij in september 2022 de opdracht.

De levering bestond uit bijna 2.500 rozen in pot, verdeeld over 14 soorten. Volgens het ontwerp geleverd in 6 liter potten, opgepot in biologische potgrond mét vruchtbaar bodemleven. De keuze voor rozen in pot is heel bewust gemaakt, omdat op die manier de planten een voorsprong krijgen. De robuuste kluit bevat al de goede schimmels en bodemleven die nodig zijn voor een gezonde en krachtige groei. Ondertussen was ter voorbereiding vanaf voorjaar 2022 de grond in de plantvakken al optimaal mogelijk verbeterd en werden afrikaantjes gezaaid. De grond in Den Haag is nou niet de allerbeste bodem en er hadden al jaren andere rozen gestaan. Daarom was ons advies, buiten het gekozen assortiment:

Advies

  1. Een beresterke onderstam: liefst Schmidt’s Ideal, in ieder geval géén Rosa laxa.
  2. De meest gezonde soorten die beschikbaar zijn in de door de tuindienst gevraagde/gezochte kleuren. Daarbij hebben we niet gekeken of die soorten wel in ons eigen assortiment zaten.
  3. Liefst biologisch geteeld, maar als deze niet beschikbaar zijn, gaan punt 1 en 2 voor.
  4. Bemesting met ons ‘Mest-op-Maat’ programma. Wij hebben de mest voor het rosarium van het Vredespaleis aangepast op de uitkomsten van het uitgevoerde grondonderzoek.

Start in november 2022, realisatie in mei 2023

In november/december 2022 hebben wij in hergebruikte 6 liter potten de rozen opgepot. Toen kwam er een spannende tijd. Zouden we een hele strenge winter krijgen? Dan zou het verstandig zijn om ze af te dekken. Dat bleek, op een enkele fikse sneeuwbui na, niet nodig. Die keer dat het enigszins koud was, zorgde de sneeuw voor voldoende beschutting in het relatief warme IJzendijke. Begin mei was het zover: er gingen bijna 2.500 opgepotte rozen op reis naar Den Haag. En begonnen de vakkundige tuinmannen daar met de aanplant van de rozen. In een paar dagen tijd, ging het rosarium er heel anders uitzien. Uiteindelijk moeten de kantopsluiting van de paden en de heggetjes het geheel afmaken, maar binnenkort zullen de eerste biologisch gekweekte rozen bloeien in het rosarium van het Vredespaleis in Den Haag (check hier voor een tuinrondleiding). En dát vinden wij een hele eer!

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *