wintersnoei en dode bladeren verwijderen

Wintersnoei is eigenlijk een foutief woord: het suggereert dat een roos in de winter gesnoeid moet worden. Dat is niet zo. Is de plant te hoog, bent u bang dat een sneeuwdek of een stormwind de struik beschadigt? Uiteraard mag u dan toppen. 

Het verwijderen van dood blad, aangetast door sterroetdauw, meeldauw of zelfs roest, heeft géén zin. De sporen van deze schimmels zitten in de lucht, overal en altijd om ons heen. Is een plant verzwakt, of er simpelweg vatbaar voor, dan zal ze het krijgen. 

Juist op de dode oude blaadjes van rozenstruiken en de takken, overwinteren de voor ons oog bijna onzichtbare larven en eitjes van allerhande hele belangrijke insecten: roofwantsen, gaasvliegen, noem maar op. Roofwantsen heb je in alle soorten en maten zijn enorm belangrijk voor het evenwicht in uw tuin. 

Laat blad dus liggen! En laat ook snoeiafval een poosje liggen, zodat de insecten de kans krijgen elders op de plant te gaan zitten. U kunt ze meestal niet met het blote oog waarnemen. 

En tot slot, al dat andere dode blad in uw border of in uw tuin is een fantastische bescherming voor de winterperiode. Maar dat hoeven wij u, als doorgewinterde rozenliefhebber niet te vertellen, toch?!

in de herfst bladeren laten liggen in de tuin biedt natuurlijke bescherming voor plant en dier
Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *