
Rozen kweken in harmonie met de natuur
De Bierkreek kweekt tuinrozen in samenhang met het landschap. De rozenplanten staan netjes op rijen, want zo werken onze GPS gestuurde machines nou eenmaal: maar eromheen is het (geordende) chaos: het is er groen en kleurig! U ziet kruidenrijke grasranden, opgeschoten struiken en kleine bosjes, (knot-)bomen, poelen, stenen- en houtstapels. De bijen gonzen om je oren en het gezellige geroekoe van de zeldzame zomertortel op de achtergrond. Een geweldige werkplek toch?
De Bierkreek doet er alles aan om een gevarieerd leefgebied te maken met veel bijzondere dieren en planten. Door een gericht beheer van deze ‘groene’ randen en hoeken om en naast de kweekvelden in samenhang met een gezond bodembeheer, ontstaan er enorm veel verschillende levensvormen. Die zijn, bovengronds en ondergronds, allemaal met elkaar verbonden.Hoe beter het systeem in elkaar zit, des te beter wordt de weerstand tegen ziekten en plagen. Onze rozen staan hier midden tussenin, maken er deel van uit. Er is géén sprake meer van een monocultuur. Resultaat: gezonde planten met weerstand tegen ziekten en plagen. Zwakkere soorten redden het niet: alleen sterke rozen blijven over.
Zuidwestelijk Nederland
Rozenkwekerij de Bierkreek ligt in het meest zuidwestelijk gelegen deel van Nederland, onder de Westerschelde: Zeeuws-Vlaanderen. In het zuiden grenst Zeeuws-Vlaanderen aan België. Antwerpen, Gent, Damme, Sluis en niet te vergeten de Westerschelde en de zee, liggen op een steenworp afstand. Steeds meer mensen ontdekken de regio als vakantiebestemming vanwege de rust, ruimte en de zee, maar toch in de buurt van de Belgische bourgondische steden. Het milde schone zeeklimaat zorgt voor perfecte omstandigheden om rozen te kweken.
Zeekleilandschap in de Delta
De Bierkreek ligt in een zeekleilandschap in een delta. Dit betekent dat het landschap is ontstaan door grootschalige zoete en zoute waterbewegingen. Het is vlak en open met dijken en kreken. Uitgestrekte bossen zijn er niet, maar veel dijken zijn beplant. De kreken zijn op natuurlijke wijze ontstaan of juist doelbewust, ter verdediging tegen de belegeraars in de 80-jarige oorlog. De Bierkreek is vernoemd naar de kreek die de kwekerij doorsnijdt. De rozen doen het goed op de meer zandige gronden langs de kreek, de ‘kreekruggen’. Het zijn juist de dijken en kreken die als een groen-blauw netwerk het open akkerbouwlandschap doorsnijdt en zorgt voor grote biodiversiteit met unieke dier- en plantensoorten.
Water opvangen en hergebruiken
De Bierkreek vangt regenwater op in het waterrijke herfst- en winterseizoen in een eigen waterbassin. Het waterbassin is ‘ingepakt’ in een uitgegroeide streekeigen Zeeuwse haag van inheemse bomen en struiken en is van ver af niet te zien in het landschap. Zo heeft zij een waterbuffer voor het droge zomerseizoen. Met het regenwater worden de rozen in pot extra beregend. Deze rozen staan op een eigen veld dat rechtstreeks in contact staat met dit waterreservoir. Al het water dat niet wordt opgenomen door de planten, wordt teruggepompt naar dit waterbassin. Hiermee wordt voorkomen dat overtollige voedingsstoffen uitspoelen en in het water en de bodem terecht komen en het bodem- en waterleven verstoren. En zo wordt ook de onttrekking van grondwater voorkomen. Door het gesloten systeem gaat geen druppel water verloren. Klimaatbestendig toch?
Een en ander wil niet zeggen dat we nooit grondwater onttrekken: in de kurkdroge nazomers van 2018 en 2019 hebben wij twee keer beregend met grondwater. Sporadisch, mondjesmaat. Het is namelijk de bedoeling dat de rozenstruiken ook op eigen kracht de droogte kunnen overleven. Ook straks bij u in de tuin. We zullen het waterbassin groter moeten maken.
Tuinrozen, bijen en andere insecten
Bij ‘tuinrozen’ komt bij u misschien het beeld op van een klassieke roos zoals u in een boeket rozen ziet. Of van die klassieke gevulde. Natuurlijk kweken wij deze ook! Maar de groep rozen is zo ontzettend groot. Wij kweken ook rozen met zogenaamde open bloemen die nectar en stuifmeel produceren. Rozen-stuifmeel ( pollen) zijn een belangrijke voedselbron voor wilde bijen, maar ook en vooral voor soorten zoals volwassen zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen. Deze larven van deze soorten zijn de voornaamste vijanden van bladluizen en andere ‘plaaginsecten’
Geurende en smaakvolle rozenbloemen en bottels
Omdat wij gegarandeerd biologisch kweken, zijn alle delen van onze rozenplanten geschikt om te eten! Wat blijkt? De verschillende rozenbloemen en bottels smaken allemaal verschillend. Sinds een paar jaar testen we al onze rozen op geur en smaak! Smaken verschillen, maar wij kunnen u precies vertellen welke soorten eruit springen en kunnen u adviseren welke soorten geschikt zijn om bijvoorbeeld jam, siroop of rozenijs te maken. En zijn sommige soorten niet zozeer om op te eten, maar zijn ze uitermate geschikt om mee te bloemschikken. Veel bedrijven weten inmiddels de weg te vinden en bestellen bloemblaadjes voor gebruik in de keuken of rozenplanten om zelf van te oogsten.