Lijst van 84

De Lijst van 84!

Deze lijst is inmiddels beroemd geworden in rozenland. Op een avond vroeg Cor van Gelder van Kwekerij Esveld: ‘Maak nu eens een lijst met jullie meest gezonde rozen in pot!

Na een dagje keuren op ons pottenveld, waar toen nog 800 soorten op stonden, kwamen wij tot de conclusie dat we op dat moment 84 soorten het predikaat ‘zeer gezond’ mee konden geven.

Zo is de lijst van 84 geboren. Inmiddels is het een organische lijst geworden en zijn het al lang géén 84 soorten meer. Eerder 120. Of waren het er nu 121? Elk jaar vallen er wel een paar soorten van de lijst af en komen er een paar nieuwe soorten bij. De blauwe potten geven de ‘gewone’ struikrozen aan. In de bordeauxrode potten planten wij de hele speciale soorten, die u vaak bij géén een andere kweker vindt. De groene potten zijn op hun beurt weer voor de ‘gewone’ klimmers en de oranje potten zijn gereserveerd voor nieuwe, speciale, klimrozen die u vrijwel nergens anders tegenkomt.  En vinden we een betere rode grootbloemige roos dan Ingrid Bergman of Grande Amore, zal één van deze twee verdwijnen en vervangen worden door een nóg betere.