Over ons

Over ons

Hans van Hage, Marianne Lundahl en Geertje van der Krogt heten u van harte welkom op Rozenkwekerij de Bierkreek.
Geertjes man, Eric de Milliano, de 4e vennoot, overleed plotseling op 17 september 2018. We missen hem enorm.

Hans van Hage

Hans zoekt wereldwijd naar bijzondere nieuwe rozen en brengt ze naar De Bierkreek. Daar worden ze eerst grondig getest. Populaire soorten, ouderwetse soorten, verloren gewaande soorten, nieuwe soorten, soorten gemaakt door amateurs en soorten die nooit op de markt zijn gekomen. Dat gebeurt in nauw contact met kwekers op de hele wereld en bekende Europese rosaria, zoals Sangerhausen in Duitsland en Fineschi in Italië. Hans is bestuurslid van de ‘cultuurgroep Rozen en Rozenonderstammen’ waar de meeste Nederlandse en Belgische rozenkwekers in vertegenwoordigd zijn. Hij is de schakel tussen de Bierkreek en de verkooppunten en heeft veel contacten met andere biologische kwekers. Hans geeft lezingen in binnen en Buitenland.

“Ik heb mijn kennis van de techniek afgelopen jaar in razend tempo bijgespijkerd. Daarnaast blijf ik natuurlijk onze kennis uitdragen. Ik probeer de verbindende schakel te zijn met de groene wereld en de kwekerswereld en zoek daar waar het kan samenwerking. Ook de winkelvloer vergeten we daar niet bij. Onze rozen zijn uniek en hebben een verhaal.”

Marianne Lundahl

Marianne coördineert de website, de nieuwsbrief en het jaarprogramma. Maar ook het ontwerp van de Geschwindtuin bij kasteel Hex is van haar hand. Ze is vrijwel elke zaterdag op het veld te vinden als ‘meewerkend voorvrouw’. Daarnaast is zij de ecoloog van de kwekerij. Omdat de kwekerij bestaat bij de gratie van bestrijding van ziekten en plagen met behulp van natuurlijke vijanden, is het maken en in stand houden van de juiste leefomgeving van die natuurlijke vijanden van bijzonder belang. Samen met Hans en Geertje zoekt zij naar de juiste harmonie tussen de kweekvelden en de omringende natuur.

“Biologisch telen betekent pionieren, hard werken en vooral anders denken; niet zomaar al het onkruid weghalen, maar een balans zoeken met de natuur. Natuurlijk hoort organisch bemesten daar ook bij. Het werken in harmonie met de natuur, het maken van rozen voor in uw tuin en tegelijkertijd het vergroten van de biodiversiteit, maakt dat het de extra inspanning waard is. We willen een voorbeeldbedrijf blijven voor de hele wereld.”

Geertje van der Krogt

Geertje runt het kantoor en de administratie en zij zorgt voor het papierwerk voor de introductie van nieuwe soorten en alles wat te maken heeft met royalties en patenten. Zij bewaakt het bedrijfsplan, het beleid, de politiek en het maatschappelijk verantwoord ondernemen (de driehoek people, planet, profit). Geertje is vaak projectleider en (mede)organisator van projecten zoals: ‘Potplanten zonder Neonicotinoïden’ samen met de HAS den Bosch en ‘Middelburg Rozenstad’ samen met de gemeente Middelburg. Gelukkig mag zij ook vaak naar buiten. Zij doet de winkel, helpt de klanten en verzorgt samen met Hans de  arrangementen, rondleidingen en excursies

“Mijn man, Eric, was de boer van ons team, de uitvinder van onze speciale wiedmachine en de ontwikkelaar van ons ‘Mest-op-Maat’-programma. We doen nu ons best het enorme gat op te vullen dat Eric achter heeft gelaten en gaan met kracht en volle passie door. Hij zou dat ook niet anders hebben gewild.”

Rozenkwekerij de Bierkreek in het Zeeuwse IJzendijke is uniek in Nederland en in de wereld. We kweken al 20 jaar tuinrozen op een duurzame manier: biologisch, klimaatneutraal en in balans met de natuur. Biodivers ondernemen heet dat. Gelukkig is er de laatste jaren een toenemende belangstelling voor biodiversiteitsherstel (zie Deltaplan biodiversiteitsherstel). Wij zijn ervan overtuigd dat werken vanuit een gezonde biodiversiteit de basis is voor goed ondernemerschap.

De rozen van De Bierkreek worden biologisch opgekweekt. Dit houdt in op een duurzame manier: zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. En zelfs nog een stap verder: we kweken in harmonie met de omgeving. Zweefvliegen, lieveheersbeestjes en andere dieren die op de kwekerij voorkomen, vergroten de biodiversiteit. Rozen met open en halfopen hartjes zijn dankzij hun nectar en stuifmeel aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. De rozen zijn winterhard en dragen bij aan de CO2-reductie. Bovendien zijn ze klimaatbestendig; rozen kunnen tegen (korte) wateroverlast en (lange) droogteperioden. Dankzij deze werkwijze krijgt u bij ons alleen sterke, winterharde en gezonde rozen, die van nature gewapend zijn met natuurlijke vijanden van luizen en andere belagers van rozen.
De meeste van onze rozen blijven in Nederland, maar ook vanuit het buitenland is veel interesse in onze rozen en kennis. Zo gaan onze rozen naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en andere landen. Ook werken we samen met kleine, gepassioneerde veredelaars van nieuwe rozen over de hele wereld. Op die manier hebben we continu nieuwe, bijzondere en unieke soorten in ons sortiment.

Onze opgedane kennis, combineren wij graag met een goed advies voor uw tuin, park, groenstrook, kwekerij, tuincentrum of openbaar groen. Onze rozen zijn verkrijgbaar op de kwekerij zelf, online te bestellen via de webshop of bij een van onze verkooppunten verspreid door Nederland en België. Persoonlijke zorg en service zijn wat ons betreft vanzelfsprekend bij uw aanschaf van dit prachtige, duurzame kwaliteitsproduct.


Het team

Biologische rozenkwekerij de Bierkreek
  Geertje van der Krogt
  Geertje van der Krogt
  Hans van Hage
  Hans van Hage
  Marianne Lundahl
  Marianne Lundahl