Hoe werkt het bestelproces? Hoe worden de rozen gekweekt? En nog veel meer vragen. Lees hier onze antwoorden op de veelgestelde vragen.
Biologische en ecologische rozen
Waarom zijn de rozen van de Bierkreek zo bijzonder?
De rozen worden door de Bierkreek opgekweekt in de vollegrond, een bewerkelijk en specialistisch proces. De teelt is gecertificeerd biologisch: dat wil zeggen zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen (tegen onkruid, schimmels en insecten), zonder het gebruik van kunstmest. Alle rozen van de Bierkreek dragen het Europese keurmerk voor biologische producten: [groene blaadje]. In Nederland is de Bierkreek de enige rozenkwekerij van tuinrozen die dit zo doet. Zie hier voor meer informatie.
De Bierkreek gaat nog een stap verder dan biologisch: zij kweekt ook ecologisch. Dat wil zeggen dat de rozen zoveel mogelijk worden gekweekt in harmonie met de natuur en het landschap. De Bierkreek streeft naar maximale biodiversiteit op de kwekerij, hierdoor is het mogelijk gezonde, robuuste rozen te kweken. De hele kwekerij is een leefgebied voor zoveel mogelijk verschillende organismen. Zie hier voor meer informatie.
Zijn de bloemen van de rozen (en bottels) van de Bierkreek eetbaar?
Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, dus alle soorten die bloemen en bottels dragen kunt u zo eten. Laat u verrassen door de verschillende smaken, durf te proeven!
Verkopen jullie ook rozen zonder stekels?
Ja, wij verkopen ook enkele soorten zonder stekels. Om te zien welke dat zijn en of ze voorradig zijn, gebruik het filter stekelloos in de webwinkel.
Waarom gebruikt de Bierkreek (gekleurde) plastic potten?
Het hele teelttraject van onze tuinrozen, van bron tot eind, bekijken we door een duurzame bril: grondstoffen, materialen, transport, toeleveranciers en afnemers. Onze rozen worden CO2 neutraal geproduceerd. Waarom dan toch die fel gekleurde plastic potten en geen potten van natuurlijk materiaal? Heel simpel: van bron tot eind, hebben wij berekend dat het hergebruik van onze potten duurzamer is dan iedere andere vorm van natuurlijk materiaal dat op dit moment beschikbaar is.
Onze gekleurde plastic potten komen uit Frankrijk. Ze zijn gemaakt van gerecycled plastic. Het fabricageproces is dusdanig, dat de milieubelasting minimaal is. Op dit moment hergebruiken we 1/3 van onze potten. In het inzamelproces voor het recyclen van plastic, blijken deze gekleurde potten eenvoudiger te scheiden van ander afval, dan zwarte potten. En, zwarte potten zijn door hun samenstelling niet/moeilijk recyclebaar, onze gekleurde wel! Uiteraard volgen wij de nieuwe ontwikkelingen rond fabricage van potten met natuurlijk materiaal op de voet, en houden ons van harte aanbevolen voor de eerste fabrikant die met een rozenpot komt die voldoet aan al onze kwaliteitseisen!
Bestellen en verzenden
Wat verkopen jullie precies?
De Bierkreek verkoopt haar eigen biologisch en ecologisch gekweekte rozen (tuinplanten, geen snijbloemen!). Daarnaast de speciale rozenmest Mest-op-Maat, rozengrond, nestkasten, nesthulpen voor insecten, onderkomens voor vleermuizen, Rozenvouchers (cadeaubon) en professionele snoeischaren. Klik hier voor de webwinkel. Ook biedt de Bierkreek een ontwerpservice aan voor een rozentuin. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Hebben jullie kadobonnen?
Ja, u kunt bij de Bierkreek een speciale kadobon kopen, een Rozenvoucher. Deze kortingsbon is inwisselbaar op de kwekerij of in de webwinkel, voor een roos in een 6 liter pot naar keuze, inclusief verzending. De voucher is los te koop in de webwinkel en op de kwekerij. U kunt er een persoonlijke boodschap op laten zetten en rechtstreeks laten versturen naar de gelukkige ontvanger. Leuk cadeau voor een verjaardag of als cadeau voor feestdagen! Wie Vriend wordt van de Bierkreek, ontvangt automatisch een Rozenvoucher.
Waar kan ik jullie producten kopen?
U kunt onze rozen kopen direct vanaf de kwekerij (let op de openingstijden), óf bestellen via de webshop, óf u kunt terecht bij één van onze verkooppunten. Onze rozenmest is uitsluitend verkrijgbaar op de kwekerij en via de webwinkel.
Wat zijn de betaalmogelijkheden?
Op de kwekerij kunt u betalen met PIN of contant. In de webwinkel betaalt u vooraf via iDeal, Bankcontact of Creditcard. Als u via handmatige overschrijving wilt betalen, kunt u contact met ons opnemen.
Kan ik de rozen afhalen of worden ze verzonden?
Wij verzenden rozen jaarrond: vanaf het vroege voorjaar tot late zomer in pot, in het najaar en winter op kale wortel. Bestelde rozen via de webwinkel kunnen worden afgehaald op de kwekerij (tijdens openingsuren) of rechtstreeks naar uw huisadres worden verzonden.
Wat is de levertijd van bestelde rozen via de website?
Wij verpakken alle bestellingen in het weekend zodat ze meestal direct na het weekend verzonden kunnen worden. Wij gebruiken hiervoor een door ons speciaal ontwikkelde doos waarmee wij garanderen dat uw rozen heel bij u aankomen. Wij verzenden via PostNL en een lokale transporteur.
Wat zijn de verzend- en verpakkosten?
De verzendkosten binnen de EU staan hier. Voor alle overige bestemmingen vragen wij u om contact met ons op te nemen. Soms is het slim om een gezamenlijke bestelling te plaatsen met vrienden of buren. Zo kunt u de verzendkosten delen.
Verstuurt u ook naar het buitenland?
Ja, wij verzenden naar landen binnen en buiten de EU. Voor het berekenen van de tarieven volgen we op hoofdlijnen de zone indeling van PostNL. Voor sommige bestemmingen zijn aanvullende douanepapieren en (fytosanitaire) documenten nodig. Neem hiervoor contact met ons op.
Wat zijn de leveringsvoorwaarden?
Onze leveringsvoorwaarden vindt u hier.
Planten van rozen
Wanneer en hoe moet ik rozen (ver-)planten?
U kunt het hele jaar door rozen planten, behalve als het vriest of sneeuwt. Rozen in pot hebben een voorsprong op rozen die in het najaar door ons worden gerooid. Rozen in uw tuin en rozen die door ons vanaf medio oktober/november worden gerooid, kunnen alleen worden geplant/verplant wanneer ze in rust zijn. Dat is wanneer er geen blad aan zit. U leest hierover meer in onze planthandleiding ‘Een leven lang genieten van uw rozen’.
Rozen ontvangen, maar ik kan ze niet meteen planten, wat nu?
— U heeft rozen gekocht op kale wortel
Onze rozen ontvangt u in de winterperiode (november t/m maart) op ‘kale wortel’. Ze zijn dan in die periode gerooid, nog niet in een pot gezet en u kunt ze meteen planten. Wanneer het niet lukt om de rozen direct te planten, kunt u de rozen het beste in een koele, donkere ruimte leggen, in een dichtgevouwen plastic zak. In elk geval nooit planten als er sneeuw ligt, als de grond bevroren is of als het erg drassig is!
Als u de eerste week niet toekomt aan planten, kunt u de rozen het beste buiten opkuilen. Daarvoor maakt u de bundel los, graaft een langwerpige kuil en spreidt de wortels goed uit. De wortels en oculatieplaats goed afdekken met aarde, de takken moeten boven de grond uitsteken, aantrappen met de hak van uw laars/schoen en afdekken met losse aarde. Hoe u de rozen het beste kunt planten, leest u in onze folder en ook planthandleiding; ‘Uw leven lang genieten van uw rozen’.
— U heeft rozen in pot gekocht
Als u potrozen heeft gekocht en niet direct in de gelegenheid bent om ze te planten, zet ze dan op een schotel of in een emmer en laat de rozen van onderaf water opnemen. Het is aan te raden om de pot vlak voor het planten een keer goed onder te dompelen in een emmer water totdat er geen belletjes meer uitkomen. Daarna kan de pot er af. Zorg dat de kluit zoveel mogelijk heel blijft. Hoe u de rozen het beste kunt planten, leest u in onze folder en ook planthandleiding; ‘Uw leven lang genieten van uw rozen’.
Kan ik ook rozen in een pot of kuip planten?
Ja, u kunt rozen in een pot of kuip planten, maar niet jarenlang. Rozen wortelen diep en zijn daardoor minder geschikt om meerdere jaren in dezelfde pot te laten staan. Des te meer ruimte de wortels krijgen om te groeien, des te mooier zal de roos zijn. Dus hoe dieper de pot of kuip is, hoe beter het gaat. Wij adviseren een pothoogte van minimaal 40 cm. Ook moet het water wegkunnen, er moet een gat onder in de pot zitten. Het handigste is om de pot op een schotel te zetten. Zo kunt u goed water geven. Rozen in pot drogen eerder uit dan in uw tuin en vragen vaker om bemesting. De ene roos kan er beter tegen dan de andere. In de webwinkel vermelden wij wanneer een soort hiervoor geschikt is. Hoe u de rozen het beste kunt planten, leest u in onze folder en ook planthandleiding; ‘Uw leven lang genieten van uw rozen’.
Kan ik rozen planten waar al rozen hebben gestaan?
Als u rozen wilt planten op een plek waar al rozen gestaan hebben, kan het zijn dat de grond is ‘uitgeput’. Dat betekent dat er heel veel zogenaamde vrij levende aaltjes in de grond zitten, die aan de wortels van de rozen zuigen. Oude rozen hebben een uitgebreid wortelstelsel en kunnen dit meestal wel verdragen. Maar wanneer u nieuwe rozen plant met een minder ontwikkelde kluit, kan de overdaad aan aaltjes een probleem zijn en kan de plant zelfs afsterven.
Wij adviseren het volgende:
U graaft de grond diep uit (de wortelzone van de oude rozen!) en u vult de diepe plantgaten met ‘nieuwe’ grond.
Of u plant de nieuwe rozen in een diepe kartonnen doos met schone grond. De grond in de doos wordt niet vervuild door de ‘vervuilde’ grond van daarbuiten en de doos verteert vanzelf. Tegen die tijd zijn de wortels van de nieuwe roos al groot en sterk en is de plant weerbaar tegen eventuele aaltjes. Eventueel kunt u mycorrhiza toevoegen, dat geeft de wortels extra weerstand tegen aanvallen van de aaltjes. In onze rozenmest is dit standaard toegevoegd.
Een methode die ook wel wordt toegepast (vaak in de rozenteelt zelf) is het inzaaien met afrikaantjes. Deze blijven dan een heel jaar staan en worden in het daaropvolgende jaar omgespit. De wortels scheiden een stof af waardoor de aaltjes worden verdreven. Maar dit inzaaien moet op zo’n manier gebeuren dat ze heel dicht opeen staan. Dus losse afrikaantjes planten helpt niet. Bovendien worden hiervoor specifieke rassen voor gebruikt. Zie verder onze folder en planthandleiding; ‘Uw leven lang genieten van uw rozen’.
Rozen snoeien
Hoe moet ik mijn rozen snoeien?
De meeste rozen bloeien beter wanneer zij op de juiste manier worden gesnoeid. De juiste snoei verschilt per groep waartoe ze behoren. Vraag hiernaar wanneer u de rozen koopt of neem contact met ons op.
Waarom en hoe moet ik wilde scheuten weghalen?
Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam ontspringen. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, net zoals bij fruitbomen gebeurt. Dit wordt gedaan om de sterke groeikracht van de wortels van de wilde onderstam te benutten. Deze onderstam kan echter ook eigen scheuten gaan maken. Deze moeten worden verwijderd omdat zij de voeding wegnemen van de geoculeerde plant. Een wilde scheut herkent u doordat hij vanonder de oculatieplaats (entplaats) groeit. Soms moet u wat grond wegkrabben om dit goed te kunnen zien. Wilde scheuten kunt u het beste afscheuren of afsteken met een bot voorwerp. Wilde uitlopers kunt u voorkomen door de oculatieplaats (dat is waar de roos vertakt van de onderstam) ca 2,5 centimeter onder het grondoppervlak te planten.
Hoe leid ik klimrozen?
Het leiden van klimrozen kan op verschillende manieren. Een basisregel is, hoe horizontaler de takken worden geleid, hoe meer bloemen eraan komen. Zorg voor 3 tot 5 hoofdtakken, snoei dunne takken weg. Wanneer u ziet dat er van onderuit de plant geen nieuwe takken groeien kunt u verjongingssnoei toepassen. Dit houdt in dat u één of twee oude takken terugsnoeit tot ca 20 cm boven de grond. Een dergelijke grote ingreep doet u het beste in het voorjaar en gaat het beste samen met een mestgift.
Rozen bemesten
Wanneer, hoe en met wat kan ik mijn rozen bemesten?
De Bierkreek heeft speciale organische rozenmest Mest-op-Maat ontwikkeld. Kijk op onze speciale pagina voor meer uitleg. Rozen willen graag voldoende voedingsstoffen. De meeste rozen hebben genoeg aan bemesting twee keer per jaar. Bestel direct in de webwinkel.
Plagen en ziekten
Ik zie bladluizen op mijn rozen, moet ik ze weghalen?
Nee! Bladluizen verschijnen vaak massaal vanaf medio mei. Ze zuigen met hun mond plantensappen naar binnen. Hierdoor kan het zijn dat een paar knoppen niet meer opengaan. Maar de roos gaat hier niet van dood! Bladluizen hebben veel natuurlijke vijanden (zoals sluipwespjes) en die zijn er meestal heel snel. Negen van de tien bladluizen die u ziet, is zeer waarschijnlijk al geïnjecteerd met een eitje in zich van zo’n natuurlijke vijand. Het is heel belangrijk dat dit eitje zich kan ontwikkelen als jonge larve en vervolgens tot volwassen dier, zodat de levenscyclus van natuurlijke vijanden weer opnieuw kan beginnen. Weghalen van bladluizen, maakt niet hoe of waarmee, verstoort de voortplanting van natuurlijke vijanden. En wanneer er geen natuurlijke vijanden zijn, kunnen andere soorten zoals trips later in het seizoen, voor grotere problemen zorgen.
Het enige dat u kunt doen, is ervoor zorgen dat natuurlijke vijanden van bladluizen het goed naar uw zin hebben in uw tuin. Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld sluipwespen, zweefvliegen, lieve-heers-beestjes en gaasvliegen. Dit betekent dat er in ieder geval voldoende stuifmeel- en nectar producerende planten in de buurt moeten staan. Zorg voor zoveel mogelijk ‘groen’ in de tuin, dat kunnen ook struikjes zijn of bomen of laat eens een stukje van de tuin haar eigen gang gaan. Meer informatie in onze brochure ‘Eten en gegeten worden’ en de flyer over biodiversiteit.
De bladeren van de rozen zijn opgerold, hoe komt dat?
Er zijn verschillende insecten die dit kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn bladrollers. Dit is een groep overwegend kleine nachtvlinders, die hun eitjes op de rozenbladeren leggen. De rupsen die uit de eitjes komen spinnen de bladeren dusdanig tegen elkaar of aan elkaar dat ze opgekruld raken. Er valt weinig tegen te doen. Het is soms minder fraai om te zien hoe een plant helemaal onder zit, maar de plant gaat er niet van dood. Het enige dat u kunt doen, is ervoor zorgen dat natuurlijke vijanden van de bladroller het goed naar uw zin hebben in uw tuin. Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld sluipwespen en roofwantsen. Dit betekent dat er in ieder geval voldoende stuifmeel- en nectar producerende planten in de buurt moeten staan. Zorg voor zoveel mogelijk ‘groen’ in de tuin, dat kunnen ook struikjes zijn of bomen of laat eens een stukje van de tuin haar eigen gang gaan. Meer informatie in onze brochure ‘Eten en gegeten worden’ en de flyer over biodiversiteit.
Wat zijn die zwarte vlekken die op de bladeren verschijnen?
Zwarte vlekken op de bladeren, vaak in combinatie met geel worden van het blad, duiden meestal op de schimmel sterroetdauw. Een beetje schimmel mag aanwezig zijn in de roos, zeker vanaf medio september als de plant toewerkt naar de winterrustperiode. Soms is de weerstand van de plant te klein geworden en kan de schimmel de overhand nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een te droge standplaats (hete zomers!) waardoor geen voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Ons advies: kijk of de grond voldoende vochtig is, geef zonodig veel extra water en geef extra rozenmest. Het afknippen van de kale takken en het weghalen van de aangetaste (afgevallen) bladeren bespoedigt het herstel van de plant.
Wat is dat wittige laagje op mijn rozen?
Een wit poederachtig laagje op de bladeren (en soms bloemknoppen) duidt meestal op de schimmels meeldauw en valse meeldauw. Een beetje schimmel mag aanwezig zijn in de roos, zeker vanaf medio september als de plant toewerkt naar de winterrustperiode. Soms is de weerstand van de plant te klein geworden en kan de schimmel de overhand nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een te droge standplaats (hete zomers!) waardoor geen voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Ons advies: kijk of de grond voldoende vochtig is, geef zonodig veel extra water en geef extra rozenmest. Het afknippen van de aangetaste delen bespoedigt het herstel van de plant. Wist u dat lieveheersbeestjes ook meeldauw eten?
Wat zijn die oranje puntjes op mijn rozenbladeren?
Groepjes kleine oranje puntjes op de bladeren (en soms takken) duidt meestal op de schimmel ‘roest’. Een beetje schimmel mag aanwezig zijn in de roos, zeker vanaf medio september als de plant toewerkt naar de winterrustperiode. Soms is de weerstand van de plant te klein geworden en kan de schimmel de overhand nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een te droge standplaats (hete zomers!) waardoor geen voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Ons advies: kijk of de grond voldoende vochtig is, geef zonodig veel extra water en geef extra rozenmest. Het afknippen van de aangetaste delen bespoedigt het herstel van de plant.
Rozen- en tuinadvies
Geven jullie ook advies over de soortkeuze?
Wij helpen u graag de juiste keuze te maken uit ons assortiment rozen, want de juiste roos op de juiste plaats is ons uitgangspunt. Op onze website en in de webwinkel vindt u heel veel informatie en inspiratie. Heeft u specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op of kom naar de kwekerij.
Naar CONTACT
Geven jullie ook advies ter plaatse?
Voor grotere en meer complexe projecten denken wij graag op locatie met u mee, waarvoor wij u doorgaans een vergoeding vragen. Vraag naar de mogelijkheden.
Naar CONTACT
Kan ik bij de Bierkreek terecht voor een (tuin-)ontwerp?
Ja, wij maken ontwerpen voor tuinen waarbij het accent ligt op rozen. Bijvoorbeeld voor (herstel van) historische klooster- en kasteeltuinen. Wij werken ook samen met tuinarchitecten en hoveniers. Vraag naar de voorwaarden.
Naar CONTACT
Overige vragen
Hebben jullie een catalogus?
Geven jullie workshops en cursussen?
Op aanvraag verzorgen wij voor groepen workshops snoeien, oculeren en snoeischaaronderhoud. Neem hiervoor contact met ons op.
Naar CONTACT
Geven jullie rondleidingen?
Op aanvraag verzorgen wij in de zomer rondleidingen voor groepen. U kunt zelf bepalen rond welk thema: rozen algemeen, rozen oculeren, snoeien, biologisch en ecologisch kweken, natuur op de kwekerij, etc. Neem contact met ons op voor een programma op maat.
Naar CONTACT.
Contact
Wat zijn de openingstijden?
De kwekerij is geopend op vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur. Naar CONTACT.
Waar vindt u ons?
Zevenhofstedenstraat 9, 4515 RK IJZENDIJKE, Nederland. De kwekerij is toegankelijk vanaf de parallelweg langs de N61 of via de Zevenhofstedenstraat.
Is de kwekerij te bezoeken?
Jazeker, de kwekerij is geopend van 1 maart tot 1 december op vrijdagmiddag (13.00 – 17.00 uur) en de hele zaterdag (08.30 – 17.00 uur). Op de andere dagen alleen op afspraak.
Hoe zijn jullie het beste te bereiken?
U kunt ons bellen, maar vaak zitten wij met onze handen in de klei of zijn wij elders in gesprek met klanten. Wij nemen graag de tijd u ook goed te woord te staan. Soms is het net zo handig om eerst even een email te sturen; u krijgt dan dezelfde dag antwoord. Ons email adres: mailto:info@bierkreek.nl
U bent particulier; bel met Geertje: +31(0)650908824
U bent een bedrijf; bel met Hans: +31(0)612905085